Honda Jazz Hybrid: город по колено

Розповісти друзям:

Раніше автомобілі марки Honda навіть з натяжкою складно було назвати найбільш передовими в плані технологій. У свідомості покупців бренд укорінився як щось надійне, перевірене часом і трохи ... ретроградний. Та й відчувалося це буквально в кожній деталі: в мультимедійній системі, перемикачах, кнопках в салоні. Але, схоже, в якийсь день кнопки від пральних машин 70-х на складах Honda закінчилися. Так що тепер вона зовсім інша: Honda стала гаджетом. У хорошому сенсі цього слова.

Позиціонування

Відразу скажу: мені тестовий Honda Jazz дуже сподобався. Чи не менше, ніж попереднє покоління. У якого, до речі, була маса шанувальників, і багато в чому його можна вважати культовим.

Лень читати? Дивиться відео-тест хетчбека Honda Jazz Hybrid:

Дивно, як в такий відносно невеликий кузов (з довжиною 4044 мм і шириною 1 694 мм) вдалося вмістити стільки простору! База цього автомобіля налічує 2517 мм, і за своїми габаритами Jazz є повноцінним B-класом. Цей автомобіль можна порівняти з такими представниками сімейства, як Citroen C3, Peugeot 208 і Hyundai i20. Але тільки на відміну від багатьох конкурентів тут геній інженерної думки зумів домогтися максимальної кількості вільного простору всередині.

Зовнішність

На мій погляд, зовнішність Jazz є не найсильнішою стороною цього автомобіля: вже дуже «обмиленной» вона вийшла. Та й колеса на тестовому автомобілі здаються занадто маленьким, і це не дивлячись на 15-дюймовий діаметр дисків - цілком нормальний для даного класу. Але особливо мені не сподобався профіль автомобіля з його високою підвіконної лінією. Виглядає так, ніби-то перед нами не Honda Jazz, а десятирічний Opel Meriva або, що гірше, якийсь малюк а-ля Daewoo Matiz.

Хоча зазори і ущільнювачі на кузові настільки тонкі і непомітні, що в підсумку все ж приходить розуміння - перед нами модель останніх років, Tesla Model X «на мінімалку». Цікава деталь - на автомобілі встановлені легкосплавні диски, але при цьому вони прикриті ковпаками. Ймовірно, мова йде про поліпшення екологічних показників, що логічно, адже у нас на тесті гібрид.

Cправедлівості заради варто відзначити, що багато цей автомобільчик вважають вельми симпатичним (правда, більшість компліментів приходить від жіночої частини опитаної мною аудиторії). Та й декількома цікавими дизайнерськими рішеннями Jazz похвалитися може. Наприклад, у фар є свій фірмовий розчерк (не такий експресивний, як у Audi, Mercedes-Benz, Volvo або сучасних моделей KIA, але все ж). Передня оптика у Jazz повністю діодний, і світять фари цілком ефективно, при цьому вони автоматично перемикаються з далекого на ближній (хоча такою функцією зараз можуть похвалитися багато). Задні ліхтарі також діодні, але в поворотниках все ж залишилися лампочки розжарювання.

{ALBUM: album}

Підсумувати тут варто так: Honda Jazz виглядає досить органічно. І в цьому «органічно» є як частка скромності, так і частка скучности (навіть незважаючи на дуже цікавий колір). Але це поєднання скромності / скучности переслідує вас рівно до того моменту, поки ви не опинитеся в салоні автомобіля.

Салон

Тому що внутрішнє оздоблення Jazz - це просто свято якесь! Інженерам і дизайнерам Honda вдалося зробити неймовірно стильний і в той же час зручний салон. Це навіть не наступна сходинка - тут Honda примудрилася піднятися відразу на дві. Тому що наступною сходинкою можна назвати салони нинішнього покоління CR-V і Accord: там - десятирічна історія, злегка перелицьована і оновлена. Тут же застосовані інтер'єрні рішення, які можна сміливо назвати роздумами на тему електромобіля Honda E (яка вже стала на конвеєр), але в більш user-friendly обгортці.

Дизайн двуспіцевого керма - хтось скаже, що як в Mercedes-Benz S-класу, хоча там від нього відмовилися - виглядає дуже цікаво. Кнопки управління функціями відмінно вписані, при цьому і їхній вигляд та відчуття від натискання дарують враження якості: на кнопках не залишається слідів від пальців, а відчуття від натискань дуже приємні. Але здивувало, що кермо не обшитий шкірою - серйозний мінус, і покупцеві доведеться витратити додаткові 100 доларів, щоб зробити це вже самому.

Таке ж якість зчитується і в елементах передньої панелі: клацання на клавішах підігріву приємні, зусилля від поворотних ручок вивірені. Над ручками кліматичної установки - матовий дисплей. Здавалося б, дрібниця, але в цьому відчувається турбота - дисплеї не бликовать на сонці. І це ще одна дрібниця, яка відправляється в скарбничку плюсів Jazz.

Мультимедійна система

У розпорядженні передніх пасажирів є два роз'єми USB і одна розетка прикурювача. Один USB-вхід призначений для підключення Apple CarPlay і Android Auto, другий - для зарядки. Android Auto працює тут тільки через провід, CarPlay бездротовий (до речі, система працює прекрасно, і за час тесту лагов я не помітив). А тому дивно, що в списку опцій не значиться бездротова зарядка, що - при бездротовому CarPlay - було б як мінімум логічним рішенням. У наш час відсутність бездротової зарядки в нових автомобілях все ж є мінусом.

В Jazz встановлена ??мультимедійна система нового покоління. Тепер вона вміє самостійно оновлюватися, і в ній присутня точка доступу Wi-Fi. Так, цей функціонал вже давно є у європейців, але ж від Honda такого ніхто не очікував!

А ще в компанії знайшли десь фахівця, який показав, що таке хороші шрифти і приємна колірна гамма. І до думки цього фахівця в Honda вирішили прислухатися! Що в сукупності з яскравим і насиченим зображенням, яке видає дисплей хетча, створює просто чудовий ефект.

Та й до роботи системи нарікань у мене не виникло: за час тесту вона не глючила. А ще приємно, що деякі функції все ж залишили на відкуп hard-кнопках замість сенсорів: приємного почуття від використання «крутилки» регулятора гучності ще ніхто не відміняв (ще одна дрібниця, що відправляється в скарбничку плюсів Jazz).

Але не обійшлося і без ложки дьогтю: «крутилка» є, а «звуку» немає! Звичайно, це не найгірше звучання, але хочеться кращого. У дверях встановлені широкосмугові динаміки без твитеров. Непогано було б, щоб хоч в передній частині салону система була двосмугової.

Приладова панель в Honda Jazz цифрова. «Картинка» добре читається. Звичайно, вона володіє не найповнішим функціоналом, але все необхідне для сучасних автомобілів тут присутній. Наприклад, виводити навігацію на екран Jazz не вміє, але ось підказки навігації є.

Всі ці сучасні рішення в інтер'єрі ніколи не були притаманні моделям Honda: не було такого дружнього інтерфейсу, а ось розсип кнопок іноді просто вражала уяву. Але в даний час, схоже, інженери і дизайнери Honda змогли прийти до розумного компромісу.

Посадочні місця і трансформація салону

Крім як за впровадження сучасних технологій варто подякувати й за вдалу компоновку салону. Хоча якраз з цим у Honda ніколи проблем не було. Тут я з ростом 2 метри спокійно сідаю за кермом автомобіля, а над головою ще залишається величезний запас простору, та й по ширині я також не обмежений. Звичайно ж, посадка кілька занизька, але такий підхід завжди відрізняв автомобілі саме цього японського виробника.

Сидіння має приємну сіру оббивку (кому-то згадається Peugeot, іншим - Range Rover). Але головне, виглядають крісла привабливо, і крій у них не примітивний. Підголівники регулюються не тільки по висоті - їх можна ще й нахиляти. Підстаканники розташовані прямо перед повітроводами, що дасть можливість підігрівати (взимку) або охолоджувати (влітку) напої - черговий плюс в скарбничку зручностей Honda.

Передньому пасажиру доступні два бардачка - другий розмістили зверху. При цьому кришка цієї скриньки обшита приємним кожзамом. Хоча інші матеріали в салоні всюди жорсткі, винятком є ??хіба що панель біля кнопки запуску двигуна та підлокітники: там використаний такий же кожзам, тільки без м'якої підкладки.

Верхня частина передньої панелі виконана абсолютно плоскою - такий собі стіл. Мінімалізм, що надає відчуття простору. Та й взагалі, салон Jazz можна назвати позбавленим хоч чогось. У нього є свій стиль, який я б назвав «smart casual в автомобільному світі».

{ALBUM: album1}

При цьому відчуття того самого «smart» нікуди не зникає, коли ви починаєте пізнавати можливості трансформації простору позаду. І нічого, що обсяг багажника Jazz в похідному стані дорівнює всього 304 л (у VW Polo і SEAT Ibiza, наприклад, значно більше). Адже у вас є можливість трансформувати салон буквально довільно. Сидіння другого ряду - по аналогії з Honda HR-V - можна підняти і закріпити вертикально, так що на другому ряду утворюється багато місця, яке можна використовувати для вантажу, що міститься в дверний отвір (багато пакетів або коробок). Але якщо вам потрібно перевезти щось дійсно габаритне, досить просто скласти спинки заднього ряду. Коли ви їх складаєте, самі сидіння опускаються вниз, що дозволяє створити майже рівну (і досить довгу) вантажний майданчик.

А ось з того, що не дуже сподобалося, варто відзначити відсутність нехай навіть докатки під підлогою багажника: там розташувався тільки ремкомплект (дуже європейський підхід). Втім, таке рішення можна пояснити наявністю батареї. Ну, а самі матеріали обробки багажника досить приємні.

Техніка і драйв

Тестовий Honda Jazz - це гібрид. Але, як і у випадку з Honda СR-V, про яку раніше ми вже розповідали більш детально, гібридна система Honda i-MMD має інший принцип роботи в порівнянні з тими ж гібридами Toyota або Hyundai.

Тут є двигун внутрішнього згоряння (але немає коробки передач), є генератор, електромотор і батарея. Загальний принцип такий: ДВС «крутиться» і заряджає батарею, а батарея живить електромотор, який передає тягу на колеса. Сам двигун - 1.5-літровий атмосферний - працює по циклу Аткінсона.

Гібридна силова установка має три режими роботи. Електричний - коли електромотор харчується від заряду батареї; гібридний - коли запускається ДВС, конвертована генератором енергія від якого подається на електромотор; класичний - коли на швидкості близько 80 км / ч зчеплення замикається, і вал від двигуна безпосередньо крутить колеса (але якщо вам потрібно різко прискоритися, то зчеплення розмикається, і ви все одно прискорюєтеся на електротязі). Головне - це те, що практично завжди ви пересуваєтеся завдяки роботі електромотора.

Такий алгоритм хороший з кількох причин. По-перше, забезпечується особлива плавність і еластичність. Ви не відчуєте жодних ривків і провалів, керуючи тягою автомобіля. Взагалі, складається враження, що ви їдете на електромобілі, що насправді недалеко від правди. Другий позитивний момент від такої системи - економічність. У Honda заявляють, що Jazz в місті споживає приблизно 2.4 л бензину на 100 км - результат, може бути, і досяжний, але тільки в паралельному всесвіті. Я ж під час тесту в різних режимах міського циклу (з пробками, тягучками і рухом на швидкості 70-90 км / ч) за 110 км отримав результат в 4.5 л / 100 км. І вважаю такий показник дуже приємним приємною. При цьому якщо ви будете використовувати Eco-режим, то можна домогтися витрати в 3.9 л (і я вже не пригадаю, де бачив такої витрати палива в місті).

Але при русі за містом ситуація істотно змінюється. За час тесту я проїхав по трасі приблизно 550 км зі швидкістю 110-130 км / год, і витрата при цьому склав близько 6 л. Виходить, що в Honda Jazz - це чудовий вибір для міста і вельми стерпний для траси.

На шосе парусність не дасть забути про висоту кузова. Крім того, шини тут завузькі, та й шумоізоляція не найкраща. А ще для впевненої їзди по трасі відчувається недолік продуктивності. Характеристики електромотора гарні тільки для міста, адже 253 Нм - це дуже непогано, але от 107 л. с. - це все-таки замало. В результаті в місті на швидкостях від нуля до 60 км / год ви легко обженете всіх в потоці, а ось на трасі на швидкостях понад 110 км / ч вам доведеться постійно боротися з фізикою, і результат цієї боротьби швидше за все буде не на вашу користь. Тут актуально порівняння з сучасними малооб'ємними моторами - це той же рівень.

Розігнатися до 100 км / ч нам вдалося за 9.64 с - хороший показник за мірками класу. А зупинитися з 100 км / ч вдалося чи не за рекордні 37.98 м. І все це з мінімальними витратами. Так що сучасні турбобензиновим конкуренти не витримують порівняння.

Інша справа - дизельні: вони і економічні, і на високих швидкостях запас тяги там більше. Тільки ось дизельні силові агрегати значно більш галасливі і вібронагруженностью, і в цьому плані гібридний Jazz показує себе відмінно. У місті ви просто не помічаєте, де і як включається ДВС.

В цілому у Jazz і CR-V однакові гібридні системи. Тільки ось в кросовері ви хоч якось можете впливати на роботу гібрида, в хетчбек ж - практично ніяк. Немає підрульових пелюсток, немає примусового включення електричного режиму. В Jazz є тільки режим «B», який активує більш інтенсивне гальмування за рахунок рекуперації. З іншого боку, у вас менше приводів морочитися, адже інженери Honda вже подумали за вас.

Крім як про витрату ці ж інженери Honda подбали і про додаткове зручність використання Jazz в місті. Автомобіль вийшов дуже в'юнким, а до того ж його оснастили паркувальними датчиками як спереду, так і ззаду, що на додачу до відмінної оглядовості дозволяє маневрувати і паркуватися в місті з мінімальними зусиллями.

Кут повороту коліс цього хетча залежить від кута повороту керма нелінійно. Хтось може сказати, що в околонулевой зоні є вільний хід, але це не так - просто там цей хід відчувається найменше. Біля керма всього два з половиною обороту від упору до упору, і така настройка грає при русі в місті тільки на руку.

Причепитися в салоні можна хіба що до трикутним бічних стекол. Так, в ідеальну погоду вони забезпечують вам прекрасну видимість. Але ось взимку дефлекторів, спрямованих прямо на ці скла, швидше за все, вистачати не буде. І відігріватись вони будуть довго. Якщо ж їхати, не дочекавшись їх повної розморожування, то мертва зона Honda Jazz може перетворитися для кого-то в смертельно мертву.

Підсумки

Звичайно ж, за все потрібно платити: і за сучасні технології, і за смарт-салон. Тестовий Jazz варто зараз (на момент написання тесту - InfoCar.ua) майже 28 тис. Доларів - чималі гроші. Хоча існує і дорожча версія Crosstar - з підвищеним кліренсом і більш «кроссоверним» зовнішнім виглядом. Вона обійдеться більше 31 тис.

Наш автомобіль має дорожній просвіт більш скромний - трохи більше 12 см, але за рахунок невеликої колісної бази навіть цих сантиметрів в місті повинно вистачати в більшості випадків. І якщо говорити про версії Crosstar поки складно - привезені в Україну автомобілі майже відразу розкупили, у випадку з «звичайним» Honda Jazz цінник дійсно не з найнижчих. Але вибираючи цей гібрид, платите ви не тільки за функціональність салону, але ще і за технологічність. Honda Jazz є одним з найдоступніших доступним на нашому ринку новим повноцінним гібридом.

Крім того, я вважаю, що Honda Jazz - це відмінний вибір для міста. І у нього цілком стерпна підвіска, хоча, звичайно, не така всеїдна, як у Peugeot 2008 або Volkswagen T-Roc. На середніх нерівностях тут все добре, але ось бруківки варто уникати. Можливо, версія Crosstar в цьому плані була б краще. Але її актуальніше було б порівнювати вже з Toyota C-HR. Хоча кросовер Toyota можна сміливо назвати антиподом Honda Jazz: він володіє зухвалої і агресивною зовнішністю, хетчбек Honda ж, навпаки, м'який і стильний всередині.

Якщо вас влаштовує даний форм-фактор і вам потрібен просторий автомобіль в маленькому кузові, якщо ви цінуєте технологічність у вигляді адаптивного круїз-контролю, наявності функції утримання в смузі і відмінною мультимедійної системи з бездротовим Apple Carplay, то Honda Jazz - дійсно вартий уваги варіант.

Так, варто він недешево. Так, мені не подобається, як виглядає цей автомобіль зовні. Але ж і натомість Honda Jazz пропонує досить багато. А головне - у нього є харизма (і я дійсно вважаю, що це дуже важливий фактор). Упевнений, що багато оцінять те, до чого японські фахівці йшли довгі роки. І нарешті дійшли.

Обсуждение тест-драйва Jazz

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація

Відгуки про Honda Jazz

Vadym
Украина, Запорожье
09.11.2021

Очень практичный, экономичный и надежный автомобиль. Небольшой снаружи и большой внутри. Отличная обзорность. На задних сидениях места больше, чем в машинах С-класса. Передние сиденья удобные для л читати відгук

Андрей
Украина, Киев
07.07.2008

Что прежде всего выделяет Джаз? Вариатор и движок. Движок хорош тем, что очень тяговит на низах, скорее всего за счет 2 свечей на цилиндр. Кто-то скажет что это дорого в обслуживании, а с другой сторо читати відгук

Автобазар InfoCar.ua

Продаж б/у Honda

Honda Passport 2019 Honda Passport 29000$ 2019