KIA Carnival: лимузин в семейной шкуре

Розповісти друзям:

У нас на тесті KIA Carnival минулого, третього покоління. Модель, яка позиціонується як сімейний мінівен. Але в нашому випадку мова йде більше про офіс на колесах. Відразу скажу, що даний Carnival справив на мене приємне враження: перебування в цьому автомобілі асоціюється у мене з корейським першим класом.

KIA Carnival вид спередуKIA Carnival вид спереду

Глобально автомобіль пропонується в різних модифікаціях, а кількість посадочних місць варіюється від шести до одинадцяти (так що якщо виберете максимальну кількість місць, потрібно буде мати у своєму розпорядженні категорією «D1», щоб водити мінівен при повному завантаженні). А ще для цієї моделі характерна зворотна пропорційність в оснащенні: чим менше місць, тим вище комплектація. І тестовий автомобіль демонструє це як не можна краще: наш Carnival оснащений всього шістьма місцями, зате комплектація у нього найдорожча - Hi-Limousine.

Лінь читати? Дивіться відео-тест мінівена KIA Carnival:

Конкуренти

У 1998 році в компанії KIA вирішили активно вплутатися у війну за серця матусь з США (там автомобіль продається під назвою Sedona), в якій передчасно вигравав головний мінівен всієї Північної Америки Chrysler Voyager. У той же час на ринок увірвався ще один конкурент - Toyota Sienna, і увірвався він туди настільки сміливо, що, здається, навіть не помітив уже кілька років продавався в Штатах Honda Odyssey. Тому що мінівен Honda не був особливо тепло прийнятий американськими родинами. Для порівняння, Chrysler в тому ж 1998 році купили 293 тисячі разів, а Honda віддали перевагу лише 20 тисяч покупців. У Toyota же справи йшли краще, і їм вдалося продати цілих 80 тис. Автомобілів.

Toyota SiennaToyota Sienna

Роки йшли, і продажу все більше і більше зрівнювалися. Але KIA було складніше всіх змагатися в цьому класі: про це свідчать низькі продажі моделі в США. Тому потрібно було щось міняти. І в 2014 році світ побачило третє покоління моделі, з яким KIA за два роки вдалося майже в шість разів збільшити продажі Сarnival в США.

Honda OdysseyHonda Odyssey

Зовнішність

Як на мене, дизайн KIA Carnival є його головним козирем перед іншими конкурентами. Цей автомобіль викликав на багатьох ринках інтерес публіки саме завдяки своїй привабливій зовнішності. Проте йому поки що складно посунути японських суперників, які до середини 2010-х легко витіснили Chrysler.

KIA Carnival вид збокуKIA Carnival вид збоку

Головний дизайнер компанії KIA Петер Шрайер зміг зробити буквально максимум для того, щоб корейський автомобіль виглядав не «по-корейськи», і найцікавіше, що корейцям цей підхід сподобався. Мені здається, що Carnival виглядає значно краще, ніж мастодонти ринку Toyota Sienna і Honda Odyssey: дизайн корейського мінівена вийшов більш органічним, елегантним і цілісним.

KIA Carnival вид ззадуKIA Carnival вид ззаду

До речі, може здатися, що на нашому автомобілі встановлений ще і бокс на даху. Але насправді це зовсім не додатковий багажник, а невід'ємна частина автомобіля. Але щоб зрозуміти, про що йде мова, потрібно заглянути в салон.

Салон

Передня панель тут за своєю архітектурою аналогічна моделі Sorento. До слова, багато хто думає, що саме на базі кросовера зразка 2014 року інженери створили мінівен. Але насправді Carnival з'явився на півроку раніше, ніж Sorento.

KIA Carnival салонKIA Carnival салон

Посадка за кермом в цих автомобілях дуже схожа, але в мінівені вона все ж трохи нижче. Деякими нотками оформлення інтер'єру нагадує Спортейдж, але за якістю матеріалів і обробці Карнівал все-таки ближче до більш дорогому Соренто.

Лише сидячи всередині, відчуваєш, наскільки салон цього автомобіля широкий - я ледве можу дотягнутися рукою до карти правих дверей (при моєму-то зростанні в 2 м). Але сидіти тут затишно і зручно, і ти не відчуваєш себе за кермом якого-небудь фургона (наприклад, Volkswagen Т6). У Карнівале посадка більш легкова, та й пластики помягче. Але головні місця в цьому мінівені знаходяться все ж позаду.

Другий ряд KIA Carnival Hi-Limousine можна визначити словосполученням «прагматична розкіш». І прагматизм тут полягає в підході до регулювань сидінь. Другий ряд тут складається з двох роздільних крісел, і налаштувань у цих крісел - в надлишку. Сидіння можуть рухатися в поздовжньому і поперечному напрямках, спинки регулюються по нахилі. Крім того, тут також є дворівнева підставка під ноги, що перетворює крісло в отоманку. Але все це регулюється і розкладається механічно - вам потрібно тягнути за відповідний важіль. Дивне рішення, адже автомобіль цей ніяк не можна віднести до бюджетного класу. І, впевнений, знайдеться чимало людей, які, подивившись на прайс автомобіля, будуть обурені тим, що другий ряд не оснащений електроприводами.

KIA Carnival другий ряд сидіньKIA Carnival другий ряд сидінь

До послуг задніх пасажирів надано пульт управління, з якого можна активувати в стелі ambient-підсвічування або включити велику лампу для кращого освітлення. Сам стеля обшита кожзамом, в стелі є кілька дефлекторів вентиляції, а температуру цього відсіку можна регулювати за допомогою окремої зони «клімату». Серед дуже приємних дрібниць - підігрів і охолодження підстаканників (як для заднього ряду, так і для переднього). Крім того, для пасажирів заднього ряду передбачені повноцінна 220-вольта розетка і USB, а також бокс для дріб'язку.

У стелі розташувався великий дисплей мультимедійної системи. Управляти його функціями можна з пульта, який знаходиться між сидіннями. Варто відзначити, що задня «мультімедійка» через HDMI-кабель під'єднано до виносного альтернативного пристрою на передній панелі, яке працює на Android і має в своєму розпорядженні виходом в мережу. Так що задні пасажири можуть використовувати інтернет, перебуваючи в дорозі.

KIA Carnival дисплей мультимедійної системи в стеліKIA Carnival дисплей мультимедійної системи в стелі

У підсумку я на другому ряду недорахувався лише двох опцій: вентиляції і масажу. Але і без них тут дуже і дуже зручно. Не кажучи вже про те, що зсувні двері другого ряду укомплектовані електроприводом.

Що стосується третього ряду, то для його «активації» необхідно дістатися до багажника (також з електроприводом): дві секції заднього дивана знаходяться в підлозі багажного відділення. Сидіння дістаються легко: потрібно потягнути за держатель і відкинути самі спинки. При цьому в підлозі звільняється величезна ніша для вантажу, але, що логічно при такій конфігурації, ніякого запасного колеса не передбачено.

KIA Carnival третій ряд сидіньKIA Carnival третій ряд сидінь

Забратися на третій ряд досить легко - достатньо максимально підсунути крісло другого ряду і відкинути його спинку. Високим пасажирам, звичайно ж, робити там нічого - місця при відсунутому другому ряді тут зовсім не багато. Проте того, хто тут поміститься, будуть доступні шторки у вікнах, ручки в стелі і окремий світ.

KIA Carnival багажникKIA Carnival багажник

Безумовно, Toyota Sienna і Honda Odyssey подарують своєму покупцеві не менше цікавих рішень в інтер'єрі. Ці автомобілі змагаються не тільки за обсягом салону і зручності розміщення пасажирів, але і в плані надання різних цікавих «фішок». Наприклад, в Toyota є вбудований пилосос, а у Honda присутня функція «відеоняні» (СabinWatch) для заднього ряду. Так що японські автомобілі можуть бути укомплектовані ще краще, але заплатити за це потрібно буде побільше. Але до цього ми ще повернемося.

Технічна частина

Наш автомобіль оснащений дизельним двигуном CRDI робочим об'ємом 2.2 л (202 л. С. і 441 Нм). Відразу виникає питання: як такий малооб'ємний дизель міг опинитися під капотом великого преміального мінівена? Чого від нього тоді очікувати?

Звичайно ж, ураганної динаміки від Carnival очікувати не варто, але мотор зі своїм завданням справляється. З іншого боку, тут набагато приємніший витрата палива, ніж у бензинових конкурентів. Дизельний Карнівал споживає в міському циклі приблизно 11-12 л на 100 км, що для двотонного автомобіля є цілком непоганим результатом. По трасі ви легко можете досягти показника в 8 л / 100 км, навіть незважаючи на «горб» на даху і обвіс по периметру, через якого цей автомобіль можна підняти на звичайному підйомнику. В результаті їздити навколо заправок, як на Toyota Sienna або Honda Odyssey з їх бензиновими моторами об'ємом 3.5 л, вам не доведеться.

Спеціаліст СТО «Will GooD Service»:

Даний агрегат є типовим представником дизельних двигунів, це D4HB з алюмінієвими блоком і головкою блоку циліндрів. Тут використовується система вприскування Common Rail, паливна апаратура Bosch і пьезофорсунками. У двигуні встановлені чавунні гільзи. Досить рано може з'являтися шум від ланцюга газорозподілу. В моторі таких ланцюгів встановлено дві, вони однорядні, роликові.

Проблема в тому, що з часом маслоканал гидронатяжителя забивається. Щоб цього не траплялося, необхідно міняти масло не рідше ніж через 7-10 тис. Км, а не через 15 тис., Як рекомендує виробник. В такому випадку ланцюга служать довше, але, тим не менш, до пробігу 150 тис. Км ймовірність виникнення проблем з ланцюгами ГРМ все одно досить висока.

Спеціаліст СТО «Will GooD Service»Спеціаліст СТО «Will GooD Service»

Також не можна нехтувати обов'язковим обслуговуванням паливної апаратури. Кожні 60 тис. Необхідно міняти паливний фільтр в баку на насосі підкачування. Якщо фільтр забивається, починаються проблеми з запуском автомобіля, динамікою, холостим ходом і вібраціями.

Не варто забувати, що п'єзоелектричні форсунки вимагають високоякісного палива, і кожні 15 тис. Необхідно міняти паливний фільтр, який знаходиться в підкапотному просторі.

Тут встановлена турбіна із змінною геометрією (як і в більшості сучасних дизелів). Але більш цікавою особливістю мотора є те, що при відносно невеликому робочому обсязі регламентне кількість масла для нього становить цілих 8 л.

В цілому цей силовий агрегат вважається цілком надійним, особливо за сучасними мірками. Компанія KIA говорить про 250 тис. Загального ресурсу даного двигуна. Але зазвичай він легко переступає позначку і в 300 тис. (При своєчасному обслуговуванні, звичайно).

Драйв

Мені відразу хотілося сісти за кермо Карнивала і відчути його в ходу: цей автомобіль здається мені більш емоційним, ніж більшість інших корейських автомобілів. Втім, як я вже зазначав, динаміки тут особливої немає, та й стара шестиступінчаста гидромеханика ніби підказує, що поспішати вам нікуди не варто. Але хоча коробка і переключається неспішно, зате самі переходи між ступенями відбуваються плавно. Що ж стосується динаміки розгону до 100 км / год, то її я не заміряв навмисно - не для того цей Carnival створювався. Втім, бар'єр в 10 з мінівен, очевидно, не долає.

KIA Carnival поведінка на дорозіKIA Carnival поведінка на дорозі

А ось підвіску автомобіля похвалити варто. Спочатку при проїзді нерівностей здається, що ходова ось-ось «проб'ється». Але кожен раз цього не відбувається, і легкі удари відчуваються десь там, внизу. При цьому, що важливо, на кузов ці вібрації не передаються. Так що за настройку підвіски я точно ставлю високу оцінку.

Шумо- і віброізоляція для автомобілів з великим салоном завжди є справжньою проблемою. І Карнівал - не виняток. Сама по собі звукоізоляція тут непогана, але той обсяг простору, який знаходиться у вас за спиною - це цілий ансамбль з скрипів і вібрацій. То якась панель притреться до іншої, то сидіння десь на третьому ряду клацне. Нічого не поробиш - у великих салонах, на жаль, відбувається саме так. Тому я - за подорожі на седанах. Тільки ось на цій «яхті» їздити на далекі відстані значно зручніше.

KIA Carnival їзда по поганій дорозіKIA Carnival їзда по поганій дорозі

По трасі ви будете плисти на цьому автомобілі з максимальним комфортом. І навіть якщо не говорити про нашу преміальної комплектації Hi-Limousine, то в цілому цей KIA добре збалансований споживацьки. Так що навіть звичайні версії цієї моделі точно б отримали від мене приз глядацьких симпатій в категорії «Сімейний автомобіль».

Так, в щоденній експлуатації KIA Carnival неоднозначний. З одного боку, він занадто великий для міста: здається громіздким і не дуже маневреним. З іншого боку, у нього дуже доброзичлива керованість і прекрасно настроєна підвіска, яка готова багато що пробачити. А кліренс в повноцінних 15 сантиметрів дозволять впевнено почувати себе на поганій дорозі. Особливо якщо зробити знижку на відсутність такого обважування, який встановлений в нашій версії Hi-Limousine. Головне - дотерпіти і виїхати на трасу, яка і є стихією Сarnival.

Ціни і висновки

Тестовий автомобіль коштує 62 000 доларів (на момент написання тесту - InfoCar.ua), і це зовсім не мало. Але в аналогічній комплектації за такі гроші в даному класі знайти щось складно. Наприклад, Honda Odyssey в Україні буде коштувати дорожче приблизно на 10 тис. Доларів більше. Та й на нашому ринку Honda представлені виключно з 3.5-літровим бензиновим двигуном на 280 л. с., а там витрата буде значно відчутнішим. Ще один люксовий японський мінівен Toyota Sienna Limited Premium обійдеться покупцеві навіть дорожче - під 80 тис. Доларів. Toyota також комплектується 3.5-літровим бензиновим атмосферником на 3.5 л і не менш багатим оснащенням.

KIA Carnival в містіKIA Carnival в місті

На їх фоні KIA Carnival явно не виглядає найбільш переоціненим автомобілем. Правда, в будь-якому випадку 62 000 доларів - це багато. Навіть за такої великої автомобіль. Але якщо доглядати старий автомобіль з мінімальним пробігом від 60 до 100 тис. Км і більше скромну комплектацію, ціна на Carnival буде коливатися вже в межах від 22 тис. До 26 тис. (В залежності від року випуску та комплектації). І це вже, погодьтеся, цілком доречний прайс.

{КОНКУРЕНТИ}

Але якщо уявити собі людину, яка по кілька разів на тиждень пересувається на великі відстані по роботі, перебуваючи при цьому в ролі пасажира, то саме KIA Carnival у версії Hi-Limouse є одним з головних фаворитів на звання самого зручного транспорту.

Обсуждение тест-драйва Carnival

Volodymyr85  

Очень крутой минивэн! И качество ничем не хуже чем конкуренты!

+3ВІДПОВІСТИ  
apat  

гуд кар ! катал в сша (аренда) Киа, Сиена и Додж гранд караван,, все бенз/V6. на каждой проехали примерно по 4тыс,,, Сиена лучшая , Киа в общем впечатлении чуть отстает,,,

+1ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація

Відгуки про KIA Carnival

Дмитрий
Украина, Симферополь
17.01.2011

езжу на Киа Карнивал с двигателем 2.9 CRI. Прекрасный авто для семьи, с вместимостью небольшого грузовика, умеренным расходом топлива, неплохой динамикой. Эксплуатирую авто 4-й год, очень доволен, езд читати відгук

Иван
Украина, Киев
12.05.2012

купил в 2008, очень доволен. сразу нравилось быстро ездить на мощной машине, пробовал резкую езду, средний расход был 8-8.5. специально взял с механической коробкой, чтоб дешевле во всех отношениях и читати відгук

Автобазар InfoCar.ua

Продаж б/у KIA

KIA Optima 2015 KIA Optima 10500$ 2015